logo

Kıymet takdir raporlarının geçerlilik süresi. (24.10.2023)

İcra ve İflas Kanunu'nun 128/a maddesinin ikinci fıkrasında, kıymet takdir raporlarının geçerlilik süresinin 2 yıl olduğu açıkça belirtilmektedir. Bu sürenin sonu ihalenin yapıldığı tarihtir. Yani ihale tarihi itibarıyla kıymet takdir raporunun üzerinden 2 yıl geçmemiş olması gerekir. Peki bu 2 yıllık süre ne zamandan itibaren işlemeye başlar?  Genellikle rapor tarihi olarak bilinir ki bu yanıt hukuki gerçeği yansıtmamaktadır. Aslında bu soruya üçlü bir ayrım yaparak cevap vermek gerekir: 

a) Kıymet takdir raporuna itiraz  edilmemiş ise icra müdürlüğü tarafından kıymet takdir işlemi için keşif icra edildiği tarih 2 yıllık geçerlilik süresinin başlangıç tarihidir.

b) Kıymet takdir raporuna icra mahkemesi nezdinde itiraz edilmiş ve bu itiraz mahkeme tarafından red edilmiş ise 2 yıllık geçerlilik süresinin başlangıç tarihi yine icra müdürlüğü tarafından kıymet takdir işlemi için keşif icra edildiği tarih olacaktır.

c) Kıymet takdir raporuna icra mahkemesinde itiraz edilmiş ve bu itiraz mahkeme tarafından kabul görmüş ise mahkeme kararının ve hükme esas bilirkişi raporunun incelenmesi gerekecektir. Mahkeme kararında veya hükme esas bilirkişi raporunda  malın değerinin belirlendiği tarih özel olarak belirtilmiş ise (dava dosyasına sunulan bilirkişi raporu tarihi gibi) 2 yıllık geçerlilik süresi o tarihten itibaren işlemeye başlar. Mahkeme kararında veya hükme esas alınan bilirkişi raporunda bu yönde özel bir belirleme bulunmuyorsa, iki yıllık sürenin başlangıcı icra müdürlüğü tarafından kıymet takdir işlemi için keşif icra edildiği tarih olarak kabul edilecektir.

(Yargıtay 12.Hukuk Dairesi, 21.10.2020,  2020/6924 E. - 2020/8959 K.)